Fjälltur Skeble

Hästarna går på bete vid sjön.Foto: Fjällhästen/gäst

Ett Naturens Bästa-certifierat arrangemang

Tre dygn till fjälls på islandshäst. Sex mils ridning i Vindelfjällens unika natur. Logi i fjällstuga och kåta med öppen eld. Maten tillagas mestadels av lokalt producerade råvaror med inslag av vilt.

Turer 2024

24-28/7, 21-25/8 samt den 4-8/9.

Kåtan i Skeble ger oss ett bekvämt boende.Foto: Fjällhästen/gäst

Program

Dag 1

Ankomst till Ammarnäs och Fjällhästens vandrarhem där du checkar in när du anländer till Ammarnäs.  Middag ingår inte i paketet denna kväll men det finns restauranger i Ammarnäs eller laga eget.

Dag 2

Vi äter frukost på vandrarhemmet och samlas sedan klockan tio för genomgång av de kommande dagarna till fjälls. Vi går noga igenom utrustningen och hur den ska packas om i packrullar som du lånar av oss på Fjällhästen. Vi tittar på vår färdväg och svarar på alla frågor inför turen. Efter genomgången packar vi och äter lunch på Fjällhästens Vandrarhem vid tolvtiden. Därefter blir det direkt avfärd till våra hästar som vi gör klara för ridning mot första etappens mål som är Fjällhästens viste Tjaskal, dit är det ungefär åtta kilometers ritt.

Dag 3

Från Tjaskal beger vi oss upp på kalfjället. Vi rider mot nordväst längst Stuore Jåppe och nedanför oss ligger fågelskyddsområdet Marsivagge. Här finns gott om fåglar som man kanske inte ser så ofta på annat håll och har vi tur får vi se kungsörn när vi rider förbi. Vi provar de olika gångarterna under dagens ritt och efter 22 kilometer är vi framme vid Lule Skeblejaure och Fjällhästens permanenta kåta.

Osvald med en grupp i en av våra kåtor.Foto: Fjällhästen/gäst

Dag 4

Vi vänder tillbaka genom Skebleskalets dalgång och upp på det långsträckta fjället Jåppen/Gieråive. Under dagens 22 kilometers långa ritt provar vi naturligtvis på islandshästens olika gångarter innan vi kommer tillbaka till Tjaskal för den avslutande natten till fjälls.

Dag 5

Efter frukost rider vi ner mot Ammarnäs igen och är framme vid tolvtiden efter en åtta kilometers lång färd. Dusch och bastu finns att tillgå på vandrarhemmet efter ridturen. De gäster som vill bo kvar i Ammarnäs efter ridturens slut kan boka boende med Fjällhästen.

Pris

8 100 kronor per person. I priset ingår häst, guide, mat, logi i fjällstuga/kåta samt boende på Fjällhästens vandrarhem inklusive frukost.
Se fler bilder från Skeble →

Ett par av hästarna som har en lekstund under vilan på fjället.Foto: Marcus Dezayo Hallquist