Ridfiske Skeble

En Skebleöring som tagit en nattsländeimitation.Foto: Calle Bredberg

Inledning

Följ med Fjällhästen på ett exklusivt fiske efter öring och röding i undantagsvatten belägna i Vindelfjällens Naturreservat. De stadiga islandshästarna, vana att gå i obanad fjällterräng, tar oss först till Tjaskal där fisket sker i ett mindre tjärnsystem på gränsen mellan fjällbjörkskog och kalfjäll. De övriga dagarna tillbringas ovan trädgränsen inne i Skebleskalet, där vi fiskar i samiska undantagsvatten. Ett exklusivt öring- och rödingfiske i världsklass!

Tur 2018

12-17/8 Obs! Fullbokad, men vid ev avhopp går det bra att stå på reservlista

Skeblesjön i kvällssolen med vår kåta i bildens nedre del.Foto: Fjällhästen/gäst

Program

Söndag

Ankomst och samling på Fjällhästens vandrarhem i Ammarnäs klockan 16. Presentation av fiske-och hästguide samt det tänkta upplägget av dagarna. Genomgång av utrustning och packning av den personliga utrustningen i packrullar som lånas av Fjällhästen under turen. Middag på egen hand eller ät på någon av byns restauranger. Övernattning på Fjällhästens vandrarhem.

Måndag

Frukost på vandrarhemmet och vid niotiden är det avfärd till islandshästarna. Hästarna görs i ordning och färden mot Fjällhästens viste Tjaskal startar. Efter ungefär åtta kilometer är vi framme. Lunch serveras innan fisket kör igång. Tjaskal ligger i fjällbjörkskogens övre del, ungefär 750 meter över havet. Fisket sker i ett mindre tjärnsystem efter både röding och öring. Fiskeskola och tips från fiskeguiden under eftermiddagen för att alla skall känna sig trygga i själva fisket. Middag och övernattning i vistet.

Tisdag

Efter frukost rider vi upp på kalfjället. Vi rider mot nordväst längst Stuore Jåppe. Nedanför oss ligger fågelskyddsområdet Marsivagge där det finns gott om fjällabb, fjällvråk och ibland visar sig även kungsörnen när vi passerar. Mitt på dagen stannar vi för en lunchpaus vid sjön Raksjaure. Efter 22 kilometers ritt är vi sedan framme vid Fjällhästens kåta vid sjön Lule Skeblejaure, 850 meter över havet. Fisket här sker i både rinnande och stillastående vatten i ett större sjösystem. Öring är det som fastnar på kroken. Middag och övernattning i kåtan på luftmadrass och liggunderlag för bästa komfort.

Skeblesjön håller en mycket fin stam med öring och är ett samiskt undantagsvatten.Foto: Calle Bredberg

Onsdag

Efter frukost fortsätter fisket i Skebleskalets sjösystem. Passa på att ta del av fiskeguidens olika knep för att få de riktigt stora öringarna. Naturligtvis äter vi både lunch under dagen och middag på kvällen.

Torsdag

Dags att bryta upp för att åter ge sig tillbaka till Tjaskal. Efter frukost sadlar vi på hästarna och rider igenom Skebleskalets dalgång och vidare upp på Stuore Jåppe. Nu finns tillfälle att prova islandshästens signum i gångarten tölt. Efter ungefär 22 kilometers ridning är vi framme i Tjaskal. Vi fiskar i tjärnarna. Middag och övernattning i stugan.

Fredag

Efter frukosten gör vi oss i ordning för den sista etappen på åtta kilometer tillbaka mot Ammarnäs där vi beräknar att vara framme vid tolvtiden. Dusch och bastu finns att tillgå på Fjällhästens vandrarhem innan vi checkar ut och tackar för det goda sällskapet.

En grupp fiskare på väg upp mot Skebleskalet.Foto: Calle Bredberg

Pris

13 150 kronor per person. I priset ingår mat, logi, islandshäst och hästguide, fiskekort och fiskeguide. Resa till och från Ammarnäs tillkommer. Vi tipsar om bra förbindelser för flyg och tåg. Bokningsbekräftelse samt en detaljerad utrustningslista och ett informationsbrev får du per post efter att bokningen är gjord.

Deltagarinfo

För ridningen gäller grundridvana för att klara ridningen (ej nybörjare eller ringa ridvana), god kondition och fysik, utevana, ej problem med att gå i obanad terräng, bra balans och koordination, maxvikt 90 kg. Tänk på att både ridningen och boendet i kåtorna tar på krafterna. Du som är över 55 år ska vara god ryttare och ha god kondition och fysik.

För fisket gäller att du ej är helt nybörjare och du måste kunna grunderna i flugfiske för att få ut maximalt av denna tur.

Minst fyra personer måste vara bokade för att turen skall avgå och det får vara maximalt sex personer i en grupp.

Att ta väl hand om hästarna är en viktigt och naturlig del av fisketuren.Foto: Calle Bredberg