Om Fjällhästen AB

Malin och Osvald med två av Fjällhästens islandshästar.Foto: Staffan Widstrand

Historia

1986 bytte Osvald Jonsson ut sin motorcykel i renskötseln mot en islandshäst. Kroppen hade tagit mycket stryk av den tuffa körningen på fjället. Nu var det dags att prova ett nytt och för kroppen skonsammare sätt att ta sig fram över fjället. Islandshästen Grani var först på plats i Ammarnäs för att bistå Osvald i renskötseln. Men att hålla jämna steg med motorcyklarna var svårt. Däremot hade intresse väckts bland besökare i Ammarnäs att följa med Osvald och Grani på fjällturer.

Företaget

Idén till företaget Fjällhästen föds: att låta gäster ta del av fjället och samisk kultur med islandshästar som färdkamrater.
1987 avgår de första turerna in i Vindelfjällens naturreservat och familjen Jonssons gamla lappskatteland.

Idag består företaget av ungefär 10 islandshästar samt en guide: Osvald Jonsson.
Fjällhästen erbjuder både kortare turridning runt Ammarnäs som veckolånga expeditioner genom Lapplands storslagna fjällvärld.

Samarbete

Flera av dessa arrangemang bygger på ett förtroende och samarbete med Grans sameby. Fjällhästen är också en initiativrik drivkraft i Destination Ammarnäs där man arbetar ideellt med att förbättra byns näringsvillkor. Mer information om Ammarnäs hittar du på Ammarnäs hemsida. På Västerbottensturism finns information om länets olika turismsatsningar.
Ammarnäs webbplats → Ammarnäs spår och leder → Västerbottensturism →

Fjällräv och Naturum

Eftersom den hotade fjällräven har en av sina viktigaste stammar inom Vindelfjällens naturreservat ser vi på Fjällhästen det som självklart att stötta och bistå projekt Fjällräven exempelvis med bevakning, inventering och utkörning av exempelvis foder. Vi informerar även våra gäster om fjällrävens situation och de som vill kan stötta projektet med att sätta in pengar på ett postgirokonto.
Projekt fjällräv → Vindelfjällens naturreservat →