Expedition Vindelfjällen

"Att

Ett Naturens Bästa-certifierat arrangemang

En veckolång ridtur utöver det vanliga. Under sex dagar färdas vi ungefär elva mil över orörda fjäll med islandshästen som färdkamrat. Logi i fjällstuga och kåtor med öppen eld. Maten tillagas bland annat av de råvaror som fjällbygden producerar: ren, älg och fjällfisk.

Turer 2024

7-14/7, samt den 4-11/8

Program

Söndag

Ankomst till Ammarnäs och Fjällhästens vandrarhem. Incheckning på valfri tid. Middag ingår inte i paketet denna kväll men det finns restauranger i Ammarnäs eller laga eget.

Måndag

Vi äter frukost på vandrarhemmet. Vid tiotiden samlas vi för genomgång av vår kommande vecka till fjälls. Vi går igenom utrustningen som ska packas i packrullar vilka ni lånar av Fjällhästen. Vi tittar på vår färdväg genom Vindelfjällen och svarar på alla era frågor. Klockan tolv äter vi lunch på Fjällhästens Vandrarhem. Därefter åker vi direkt till våra hästar och gör klart för avfärd mot första etappens mål, Fjällhästens viste i Tjaskal dit det är ungefär åtta kilometers ritt.

Tisdag

Från Tjaskal rider vi upp på kalfjället. Vi rider mot nordväst längst Stuore Jåppe. Nedanför oss ligger fågelskyddsområdet Marsivagge där det finns gott om fjällabb, fjällvråk och ibland även kungsörn. Efter 22 kilometer är vi framme vid Lule Skeblejaure och vår kåta för övernattningen.

Storslagen utsikt över Vindelfjällen. Området kring Vindelälven syns nere i dalen och i bakgrunden ser vi vidare mot den norska fjällvärlden.Foto: Fjällhästen/gäst

Onsdag

Vi fortsätter nu västerut genom Skebleskalet. Efter 16 kilometers ritt når vi fram till Dukkejaure där vi övernattar i vår kåta. Här lägger vi ut nät för att fånga morgondagens middag och den vedeldade bastun ligger vid kanten av sjön och väntar på oss. Efter några riddagar till fjälls är det skönt att krypa in i bastuvärmen.

Torsdag

Hästarna tar oss österut över Vindelälven upp till Björkfjället. Om sikten är god ser vi långt in i Norge och vi färdas ungefär 22 kilometer över den släta och töltvänliga fjällheden till vår kåta vid Framakjaure.

Fredag

Vi fortsätter nu över Björkfjällets vidsträckta grässlätter bort till vår högst belägna kåta vid Båsatjaure som ligger ungefär 1000 meter över havet. Under dagens ridning på 16 kilometer har vi ridit i både tölt och kanske en och annan galopp.

Lördag

Idag är det dags att lämna fjällvärlden igen och vi rider åter mot Ammarnäs. Vi passerar Bierganis rengärde där Grans sameby håller till vid slakt och skiljning. Från rengärdet följer vi antingen leden ner genom skogen eller bilvägen ner från Bierganis. Vad vi väljer styrs av hur mycket nederbörd det har varit. Väl nere i Ammarnäs har vi avverkat en ridning på 24 kilometer. Efter den välbehövliga duschen med tillhörande bastu äter vi avslutningsmiddag hos oss på Fjällhästens vandrahem med övernattning.

Söndag

Frukost serveras på vandrarhemmet och sedan checkar var och en ut när de känner sig redo för vidare färd mot nya äventyr.

Pris

15 200 kronor per person. I priset ingår häst, guide, mat, logi i kåta samt boende på vandrarhem inklusive frukost.

En grupp ryttare tar en paus uppe på fjällheden.Foto: Fjällhästen/gäst