Deltagarinformation

Islandshästen är den perfekta följeslagaren på fjället.
Foto: Fjällhästen/gäst

Naturupplevelse

Alla Fjällhästens ridturer ger i första hand starka naturupplevelser med goda förutsättningar för att se både ren och älg. För dig som är fågelintresserad kan nämnas fjällvråk, fjällabb samt kungsörn och havsörn. Ridsträckan och tempot varierar allt efter vad naturen tillåter. På ridturerna deltar vanligtvis maximalt sex personer.

Ridvana och kondition

För att delta på Fjällhästens övernattningsturer vill vi att du ska ha grundläggande ridvana. Detta innebär att du skall kunna hantera hästen i skritt, trav och galopp. Du behöver ha god kondition och fysik samt uthållighet och viss utevana, speciellt på de längre turerna. Om du har astma eller allergi av något slag måste du tänka på att det finns både hö och rök i din närhet. Hund kan också finnas med på ridturen. En viss smidighet i kroppen är nödvändigt eftersom du behöver lyfta benet ungefär 30 centimeter över packrullen som sitter bakpå sadeln utan hjälp. Du ska kunna gå obehindrat i obanad terräng om det så skulle behövas. Du får inte väga mer än maximalt 90 kg eftersom islandshästen är en liten ras och du bör vara i åldern 15-55 år. Den undre och övre åldersgränsen gäller om du inte har god ridvana och tidigare erfarenhet av ridturer i fjällterräng. På turerna hjälps vi åt med att till exempel hämta ved och vatten samt hjälper guiden med att lyfta på och av stängsellinan till hästhagen.

På dagsturer är det bra om du som deltar har viss ridvana samt är smidig i kroppen.

Olika deltagare

Till Fjällhästen kommer alla typer av ryttare och grupper: enskilda, par, kompisgäng och konferenser. Deltagarna på turerna kan vara både mycket erfarna ryttare samt de som tycker att hästen är en spännande kamrat på fjällfärden men inte rider regelbundet. Ni som deltar hänger med i de olika tempon som guiden tycker passar för underlaget och vädret.

Betalning

Ridturen betalas kontant eller med kort på plats i Ammarnäs eller så sätter du in pengarna i förväg på Bg. 130-5994. Deltagare som betalar in på vårt bankgiro via nätet skall sätta in pengarna minst fem bankdagar innan ridturen avgår. Det brukar ta några dagar innan vi ser pengarna på vårt konto.

En grupp med ryttare uppe på kalfjället.
Foto: Malin Johansson